O sjedištu župe

Župa sv. Terezije Avilske   |   29.03.2014.
O sjedištu župe

Mjesto Suhopolje, središte istoimene župe i općine, leži u ravnici istočno od Virovitice i zapadno od Slatine, između Drave na sjeveru i obronaka Bilogore na jugu. Mjestom prolazi cesta I željeznička pruga Osijek – Koprivnica.

Župa svete Terezije Avilske u Suhopolju je osnovana 26. studenog 1801. godine, u vrijeme zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca (1752. - 1827.)

Prvi imenovani župnik u Suhopolju je Toma Horvat (1802. – 1862.).

Pod pokroviteljstvom grofova Jankovića župna crkva je započeta s izgradnjom 1808. g., a dovršena je 1816. g.

Granice župe

Granice župe su se tijekom vremena mijenjale. Trenutno župa obuhvaća sljedeća naselja: Rodin potok sa kapelom sv. Ane, Velika Trapinska, Mala Trapinska sa zvonikom Sv. Roka, Pepelane, Pčelić sa zvonikom Presvetog Trojstva, Kapan sa zvonikom sv. Antuna Padovanskog, Naudovac, Gaćište, Orešac sa kapelom sv. Ivana Krstitelja i Zvonimirovo.

Stanovništvo

Prema posljednjem popisu stanovništva 2011. g. u mjestima koja pripadaju ovoj župi, broj stanovnika na teritoriju Župe Sv. Terezije Avilske je 4878, a broj domaćinstava je 1729. Od toga broja župa broji: oko 3500 vjernika u 1200 obitelji. Međutim iz godine u godinu taj se broj smanjuje.

Proštenje

Proštenje u župi se slavi na Veliku Gospu, 15. kolovoza. Još od 1925.g. kada je blagoslovljen oltar – lurdska spilja, na svetkovinu Uznesenja BDM u nebo.

Zaštitnica

Zaštitnica župe Suhopolje je sveta Terezija Avilska, crkvena naučiteljica koja se slavi trodnevnom pripravom i svečanom svetom misom na sam dan 15. listopada.

Sv. Terezija Avilska, djevica i crkvena naučiteljica, rođena je 1515. u Avili u Španjolskoj.

Župa sv. Terezije Avilske

Glasnik župe

Glasnik župe 03.12.2023.
19.11.2023.
04.11.2023.
22.10.2023.
08.10.2023.
24.09.2023.

Arhiv starijih brojeva

Obavijesti

Došašće

Župa sv. Terezije Avilske | 02.12.2023.
Došašće ili advent je vrijeme u liturgijskoj godini, kad se kršćani intenzivnije pripremaju za svetkovinu Božića. To je vrijeme očekivanja godišnje proslave Kristova dolaska ali i Kristova dolaska na kraju vremena. Vrijeme došašća nije toliko obilježeno pokorom, koliko više radosnim i povjerljivim očekivanjem. Počinje nedjeljom koja pada između 27. studenoga i 3. prosinca. Došašće obuhvaća tri tjedna te dane između četvrte nedjelje došašća i Božića. U vremenu došašća adventski vijenac susrećemo na mnogim mjestima. Podsjeća vjernike da Netko dolazi, potiče i podsjeća nas da ga čekamo, da budni budemo i bdijemo. Stariji će se sjetiti da „kod nas ranije nije bilo toga vijenca“. Primili smo ga iz Europe, Austrije i Njemačke. Advent je obilježen posebnim jutarnjim misama zornicama. Mise zornice imaju pokornički značaj, valja ustati rano i moliti. Predstavljaju odricanja od sna, budnost, bdijenje i zajedničko molitveno iščekivanje Spasitelja.

Blagdan sv. Terezije Avilske, zaštitnice naše župe

Župa sv. Terezije Avilske | 07.10.2023.
U ovome tjednu pred nama slavimo blagdan sv. Terezije Avilske zaštitnice naše župe u Suhopolju. Pripremimo naše srce i darujmo naše vrijeme Bogu i našoj župnoj zajednici za ove svete dane za našu župu, nastojmo sudjelovati u pripremi. Trodnevna priprava započinje u četvrtak 12. listopada u 18:00 sati. Trodnevnicu za blagdan svete Terezije predvodi o. Nikola Grizelj, karmelićanin sa zagrebačkih Remeta. Imamo brojne razloge zahvaljivati i povjeriti Gospodinu našu prošlost, usrdno moliti za sadašnjost, za nedaće i križeve našeg vremena, ali s velikim povjerenjem gledati u budućnost koju nam Gospodin obećava sad i u vječnosti. Proslava sv. Terezije događaj je vjere i župnog zajedništva iz kojega ne smijemo isključiti nikoga od naših župljana, djece i mladih, roditelja i učitelj, osobito starijih i bolesnih. U nedjelju 15. listopada misno slavlje u 11:00 sati biti će u župnom dvorištu, (u slučaju kiše u župnoj crkvi) a potom će župljani, gosti, hodočasnici, svećenici biti počašćeni objedom u župnom dvorištu. Molimo da svima gospodin otvori srce za sve što je pred nama u ovim danima, osobito molimo za lijepo vrijeme. MOLITVA SV. TEREZIJI AVILSKOJ Sveta Terezijo od Isusa, zaštitnice naše župe, tebe je Bog obasuo posebnim milostima. U velikim poteškoćama života darovao ti je iskustvo svoje blizine i jasnoću da je našem nemirnom srcu samo on dostatan. Pomozi da i nama Bog bude blizu u životnim nevoljama, te tražimo samo njega, i tako postignemo istinsku sreću sada i u vječnosti. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Svetkovina Svih Svetih i Dušni dan

Dogadanja | 29.10.2021.

BISKUPOVO PISMO PRIGODOM NEDJELJE CARITASA

Dogadanja | 10.12.2020.
,,LJUBAVLJU SLUZITE JEDNI DRUGIMA" (Gal 5,13)
1 2 3 4 5 6 7 »