Župna crkva

Župa sv. Terezije Avilske   |   29.03.2014.
Župna crkva

Na raskrižju pet putova, u središtu Suhopolja uzdiže se župna crkva sv.Terezije Avilske. Svojim izgledom iznutra i izvana iznenađuje. Ona potpuno odudara od tradicionalnog graditeljstva jedne katoličke seoske crkve s visokim šiljastim zvonikom na pročelju i izduženim crkvenim brodom. Svojim izgledom ova je crkva puno bliža tradicionalnoj arhitekturi istočnjačkih crkava.

Suhopoljska župna crkva svete Terezije Avilske snažna je klasicistička arhitektura, jedna od najreprezentativnijih građevina tog stila u kontinentalnoj Hrvatskoj. U cjelokupnoj arhitekturi vremena gradnje, početka XIX. st., ona odskače izrazito klasicističkim oblicima.

Najveći pokrovitelj crkve je grof Ivan Janković od Pribera koji ju je dao podići. Nekoliko godina nakon osnutka župe postavljen je kamen temeljac 1807. g., a gradnja crkve je završena 1816. g.

Tlocrt crkve je u obliku križa, a središnji dio (križište) zauzima okrugla lađa s velikom kupolom promjera 13 metara. Pokraj kupole se nalaze dva para masivnih zvonika na kraćim krajevima tlocrtnog križa.

Unutrašnjošću dominira četverouglasto svetište nadsvođeno baldahinskim svodom. U pozadini svetišta nalazi se velika oltarna slika svete Terezija Avilske, zaštitnice crkve, djelo Josepha Carla Schoffa iz 1814. godine.

U lijevom uglu svetišta smještena je krstionica koja stoji na postolju od crnog mramora i imitira oblik tabernakula glavnog oltara.

Pjevalište je po svojoj konstrukciji jedinstveno. To je zapravo polukružna galerija koju nosi 8 snažnih stupova. Iznad glavnog ulaza smješten je oratorij grofova Jankovića, pokrovitelja crkve. Orgulje su postavljene ispred luka istočnog zvonika, djelo su nepoznatog graditelja iz polovice XIX. Stoljeća, s deset registara, manualom i pedalom.

Propovjedaonica je vrlo neobična i jedinstvena u cijeloj Hrvatskoj. Drvena konstrukcija imitira spilju, mjestimično ukrašenu listovima bilja. Otvor propovjedaonice natkriljuje niša u kojoj je kip svetog Petra.

Oltar svetog Florijana nalazi se nasuprot propovjedaonice. U središnjoj niši je kip svetog Florijana, lijevo svetog Antuna Padovanskog, a desno svetog Josipa.

Oltar Majke Božje Lurdske postavljen je i blagoslovljen 1925. g., a nalazi se u kapelici ispod zapadnog tornja.

Na ulazu u sakristiju smješten je maleni oltar Srca Isusova koji je nekoć bio u dvorskoj kapeli grofa Jankovića.

Sakristija je smještena ispod istočnog zvonika.

Na zapadnoj strani crkve, ispod oltara Gospe Lurdske nalazi se kripta u kojoj su u sarkofazima pohranjeni zemni ostaci obitelji grofa Jankovića.

Župa sv. Terezije Avilske

Glasnik župe

Glasnik župe 04.06.2023.
21.05.2023.
07.05.2023.
23.04.2023.
02.04.2023.
19.03.2023.

Arhiv starijih brojeva

Obavijesti

Svetkovina Svih Svetih i Dušni dan

Dogadanja | 29.10.2021.

BISKUPOVO PISMO PRIGODOM NEDJELJE CARITASA

Dogadanja | 10.12.2020.
,,LJUBAVLJU SLUZITE JEDNI DRUGIMA" (Gal 5,13)

Svete mise s narodom

Dogadanja | 01.05.2020.
S poboljšanjem epidemiološke situacije mjere su ublažene, te su od subote, 2. svibnja 2020.ponovno dopuštena slavljenja svete mise i drugih sakramenata uz sudjelovanje vjernika.

Biskupovo pismo pripravnicima za prvu svetu pričest i potvrdu

Dogadanja | 25.04.2020.
Zajedno s vama i vašim roditeljima nestrpljivo iščekujem trenutak završetka izvanrednog stanja uzrokovanog koronavirusom, da možemo u radosti i miru održati i slavlja prve svete pričesti i potvrde.
1 2 3 4 5 6 7 »